De dag van Andalusië: Dia de Andalucia

Vandaag, 28 februari is het de dag van Andalucia, 'Dia de Andalucia'.

Het is een vrije dag voor iedereen in de 8 provincies: Sevilla, Huelva, Jaen, Cadiz, Huelva, Almería, Malaga, Cordoba en Granada. Op deze dag viert Andalusië haar onafhankelijkheid verkregen door het referendum in 1980.

Er is een speciaal Museum voor de Autonomie in de provincie Sevilla, dat in La Puebla del Río ligt. Voor vandaag zijn er activiteiten, kijk op de website voor informatie over dit museum. Bovendien interessant om te bezoeken als je in Sevilla bent, er zijn vaak exposities en voorstellingen.

Echter, ondanks het heerlijke klimaat, het mediterrane dieet, de eeuwenoude cultuur, de zee en lokale producten, gaat Andalusië gebukt onder de crisis. Velen hebben het heel zwaar, vinden geen werk en vertrekken naar Engeland of Duitsland.

Daarom even aandacht voor een echt Andalusisch product, haar Aceite de Oliva, olijfolie. Ongeveer 80% van de Spaanse productie komt hier vandaan en Spanje is de grootste olijfolie producent van de wereld. In Nederland is het lastig om Spaanse olijfolie te kopen, vaak zie je Italiaanse merken in de supermarkt. Maar het kan best wel zo zijn dat de Italiaanse olijfolie, uit Andalusië komt....

Mocht je dus op vakantie zijn in Zuid-Spanje, neem dan een flesje Spaanse olijfolie mee, dan weet je zeker dat je kwaliteit in handen hebt en draag je je steentje bij tegen de crisis. Uiteraard zoek je naar ecologische olijfolie, gemaakt van organisch geteelde olijven. Je kan het ook online kopen zie hier de link van Aceitevirgen, een Andalusisch bedrijf uit Jaen.

Tot slot het 'Andalusische hymne':
La bandera blanca y verde

vuelve tras siglos de guerra

a pedir paz y esperanza

bajo el sol de nuestra tierra.


Andaluces, levantaos,

pedid tierra y libertad

sea por Andalucía libre,

España y la humanidad.


Los andaluces queremos

volver a ser lo que fuimos,

hombres de luz que a los hombres

alma de hombres les dimos.


Andaluces, levantaos,

pedid tierra y libertad

sea por Andalucía libre,

los pueblos y la Humanidad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten