San Fernando, beschermheer van Sevilla

San Fernando, Plaza Nueva, Sevilla
Vandaag een vrije dag in Sevilla, het is San Fernando. Maar, waarom eigenlijk? Wie was dat dan?

San Fernando, nu, beschermheer van de stad, veroverde Sevilla op 23 november 1248 op de Moren, na twee jaar belegering. Hij zorgde ervoor dat Sevilla Christelijk werd, en woonde in het Real Alcazar paleis tot zijn dood in 1252. Hij was toen 51 jaar. Zijn lichaam ligt op zijn verzoek geborgen in de kapel van de Heilige Maagd de los Reyes, de beschermvrouwe van de stad, in de Kathedraal.



Op het Plaza Nueva staat zijn monument, hij op een paard met onder hem, Koning Alfonso X, Bisschop Don Remondo, Admiraal Ramón Bonifaz en Garci Pérez de Vargas. 
De feestdag San Fernando is op 30 mei en wordt gekenmerkt door het religieuze, militaire en burgerlijke karakter. Het wordt in de Kathedraal gevierd. Zijn monument met zijn intacte lichaam wordt al dagen eerder toegankelijk gesteld voor het publiek. 
Op 30 mei zelf, wordt er een speciale mis gehouden ter ere van hem met eerst een processie door de priesters naar het hoofd altaar. Om twaalf uur zijn er eer betuigingen met trompetten en trommels. Na dit gebeuren mogen alle mensen bij het graf San Fernando aanbidden.

Behalve deze eerbetuigingen zijn er ook andere aangelegeheden in de stad, zie daarvoor http://www.seviocio.es/
Voor andere actuele evenementen in Sevilla kijk je op: http://www.sevilla-nu.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten