Expositie Garcia Ramos in het Museo de Bellas Artes

Expositie Garcia Ramos in het Museo de Bellas Artes
Museo de Bellas Artes
Expositie Garcia Ramos, Sevilliaanse kunstschilder

19 december tot en met 5 mei 2013

Jose García Ramos was een Sevilliaanse schilder, kunstenaar en tekenaar (1852-1912). Zijn werken zijn momenteel te bezichtigen in de tijdelijke expositie van het Museum voor de Schone Kunsten, Bellas Artes, in Sevilla. Op chronologische wijze wordt je door het leven van de artiest begeleidt.

Het begin, tussen Sevilla en Rome
Zo begint de tentoonstelling met schetswerken en met de schilderijen van zijn leermeesters als Cano de la Peña en Jimenez Aranda. Hierna vertrekt Garcia Ramos naar Rome waar hij heel realistisch schildert en waar hij wordt beïnvloed door zijn leermeester Fortuny.

Sevilla op linnen en op papier
Deze tweede fase van de expositie begint met een portret van Garcia Ramos, gemaakt door zijn leerling, Manuel Cuesta Ramos. Hij was hierop 50 jaar. Na zijn verblijf in Parijs blijft hij verder in zijn geboortestad waar hij zijn stijl verder ontwikkelt en vooral de Sevillianen met hun gewoonten en gebruiken vaak in kleur en met veel licht op het doek zet. Hij blijkt vooral een 'sympathiek' schilder.

De laatste periode. Volgelingen van een stijl
In deze laatste fase schildert Garcia Ramos, La Malvaloca, een aantrekkelijke Sevilliaanse vrouw, en krijgt hij 3 jaar lang de opdracht om de posters ter ere van de Sevilliaanse lentefeesten te ontwerpen. Echter, in deze periode schildert hij minder estetisch en vaker met een donker palet.

Helaas kreeg Garcia Ramos tijdens zijn leven geen nationale waardering maar zijn vriendelijke schildersstijl maakt dat hij één van de meest gewaardeerde Sevilliaanse schilders van eind 19e eeuw is geworden.

Een bezoek zeker waard en helemaal als je het museum voor de Schone Kunsten van Sevilla nog nooit hebt gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten