Vandaag een samenvatting over de expositie van de
schat van el Carambolo, in het Archeologisch museum. Hier een kaart van Sevilla en haar omgeving (de Atlantische kust) zo´n 7 eeuw voor Christus. Het gebied werd voornamelijk bewoond door de Tartessos en op het kaartje ligt Sevilla op de plek van het toenmalige Spal.
|
Omgeving Sevilla VIII-VI v Christus |
Zoals je ziet lag Sevilla aan zee en was het een havenstad. De Tartessos waren handelaren, voornamelijk werd er handel gedreven met het Oosten waar de
Feniciers leefden. Door de grote hoeveelheid aan metalen (zilver,tin en goud) en de handel hierin, ontstaat er een mix van culturen in het gebied (Tartessos en Feniciers).
|
cerro de El Carambolo |
De schat van Carambolo is gevonden op 30 september 1958 in 'el cerro del Carambolo' te Camas, Sevilla. In totaal bestaat de schat uit 21 stukken gouden juwelen uit de 7e eeuw voor Christus, waarschijnlijk van de Tartessos. Het werd gevonden in wat toen een santuario was, een tempel waar men dieren offerde aan de Goden. Men neemt aan dat de gouden juwelen zowel door de dieren (stieren) als bij de mensen werd gedragen tijdens een offer ceremonie. De stieren werden geofferd aan Godin Astarte (Diosa de la Fertilidad) en God Baal (Dios Supremo en Dios del Sol). Baal wordt steeds in verbinding gebracht met een stier.
|
Godin Astarte |
Godin Astarte is afgebeeld als een Egiptische vrouw, dat zie je aan haar ogen en kapsel. Ze wordt ook afgebeeld tussen vogels, en hiermee wordt een link gelegd naar 'El virgen del Rocío' ( la Blanca Paloma, de witte duif). Ook wordt de link gelegd met andere godinnen als Afrodita en Venus.
Behalve dit santuario of deze tempel te Camas zijn er meer Tartessisch/Fenisische tempels gevonden. Zo heb je de tempel (santuario) van Coria waarvan het altaar in de vorm van een stierenhuid was gebouwd. Hierop werden de offers verbrand.
Er zijn meerdere juwelen uit andere tempels gevonden zoals de schat van Ebora en Mairena del Alcor, deze stammen uit de 3e en 1e eeuw voor Christus. Het bezoek is de moeite waard, heel bijzonder, zó oud!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten