Tapas

Het woord tapas komt van tapar wat afdekken betekent. Vroeger werden plakjes chorizo of salchichón (dat zijn worstsoorten) op een wijnglas gelegd zodat er geen vliegen in vlogen. In Granada krijg je in elke bar nog steeds een klein gratis hapje (tapa) bij je drankje. Vandaag de dag zijn tapas kleine hoeveelheden gerechten. Je kunt in Sevilla óf naar een restaurant zoals in Nederland maar je kunt ook zoals de 'locals' vaak doen, tapas eten. Dan ga je van bar naar bar en bestel je behalve een drankje een paar tapas (kleine porties). Dit fenomeen wordt 'tapear' genoemd.

Hamvraag:

Waar kun je het beste tapas eten in Sevilla?

Hier de uitslag van kenners en eigen ervaring, de 10 beste tapas barren in Sevilla.


1. Eslava

Bij Eslava is het altijd druk en een tafeltje is maar een paar minuutjes leeg dus ga op tijd als je een paar originele Andalusische tapas wilt proeven. Het aangelegen restaurant is ook goed maar niet zo voordelig als de bar. In het restaurant zijn ze ook meer avontuurlijk qua gerechten bereiding. In 2010 zijn ze bovendien tweede geworden met hun deelname aan de wedstrijd van de 'beste tapa van Sevilla': 'huevo sobre bizcocho con boletus y vino caramelizado'. Ook lekker zijn: 'costillas con miel' of de solomillo de pato con pan de queso y mermelada naranja'. Prijs-kwaliteit erg goed, één tapa kost niet meer dan 3 Euro.

Adres: Calle Eslava, 3
Wijk: San Lorenzo in de binnenstad

2. La Azotea

La Azotea is één van de beste barren van de afgelopen jaren en dat heeft het te danken aan een de goede wijnen, de 'kleine' prijzen, goede bediening en een voortreffelijke keuken...Onlangs hebben ze een nieuwe locatie geopend met ontbijt (Calle Zaragoza, 5 midden in het centrum) en ook een winkel (Calle Conde de Barajas, 12).

Adres: Calle Jesus del Gran Poder, 31
Wijk: San Lorenzo in de binnenstad

3. Bodeguita Romero

4. Vinería San Telmo

5. La Primera del Puente

6. Bodega Extremeña

7. El Rinconcillo

8. La Giganta

9. Bar Yebra

10. Bar Santa Maria

TAPAS ROUTE

Een echte kenner op het gebied van Tapas eten in Sevillla is Shawn Hennessey, zij blogt al ruime tijd over alle barren in Sevilla. Ze biedt nu ook verschillende tapas en wijn tours aan. Kijk voor meer informatie op de website van Azahar Sevilla.

TAPAS TIPS

Wil je op Sevilliaanse wijze tapas eten dan volgen hier enkele tips:

- Om de tapas uitdaging aan te gaan dan is dat het beste met een groep van 4 tot 6 personen. Een grotere groep is lastig omdat er behalve weinig plek in de barretjes ook vaak verschillende meningen over wat te gaan proeven kan ontstaan.

- Ga aan de bar zitten of staan.

- Bestel per bar minstens twee tapas en niet meer dan tien.

- Iedereen proeft alle tapas, niet stiekem voor jezelf houden ;-)

- Ga niet over problemen praten, houd de gesprekken luchtig. Doe net als de Sevillianen, die hebben het vaak over de tapas zelf en over hoe je het bereidt, met welke ingredienten etc. Over het weer valt niet veel te zeggen, hier schijnt bijna altijd de zon. Genieten is het sleutelwoord en bijna altijd gaat dat met een goed wijntje of koud biertje erbij...

Voor de meeste toeristen is het lastig om een keuze te maken uit de vele tapas die er op de Sevilliaanse en/of Spaanse menukaarten staan. Hier een tapas overzicht (met vertaling) van vaak voorkomende tapasgerechten in Sevilla. Kijk voor toetjes en desserts op deze link.

Neem de tijd om te bestellen en toon een beetje lef...


TAPASKAART

Embutidos, quesos y mariscos: worsten, kazen en zeevruchten

Jamón serrano: Spaanse Serrano/Iberico ham
Queso de oveja: schapenkaas
Queso de cabra: geitenkaas
Gambas a la plancha: gegrilde (grote) garnalen
Langostinos a la plancha: gegrilde langoustines (zeekreeftjes)
Gambas cocidas: gekookte (grote) garnalen
Mejillones al vapor: gestoomde mosselen
Cañaillas: zeeslakken

Aliños: salades met saus (olijfolie, azijn en zout)
Aliño de hueva: salade met viskuit (viseitjes)
Aliño de pulpo: salade met inktvis
Salpicón de marisco: gemixte salade met zeevruchten
Zanahorias aliñadas: gekruide wortelsalade
Ensaladilla rusa:russische salade
Patatas ali-oli: aardappelsalade met ali-oli (knoflook) saus
Cocktail de gambas: cocktail van (grote) garnalen
Boquerones en vinagre: ansjovisjes in azijn

Guisos: (stoof) schotels
Cola de toro: stierestaart schotel
Carne en salsa: vlees in saus
Carne con tomate: vlees in tomatensaus
Venado en salsa: hertevlees in saus
Carrillada ibérica: varkensvlees (carrillada is het wangvlees uit de kop van het varken)
Manitas: varkenspootjes
Urta a la roteña: tipische visschotel uit Rota
Bacalao con tomate: kabeljouw met tomaat
Cabrillas: gekruide slakken (grote)
Caracoles: gekruide slakken (kleine)
Paella: Spaanse rijstschotel met zeevruchten

Pescados: visgerechten
Boquerones: gemarineerde ansjovissen
Pijotas:kleine stokvissen
Cazón en adobo:hondshaai in adobo saus (paprika,oregano, azijn en knoflook) saus
Pavia de merluza: gefrituurde heek
Chipirones: kleine gefrituurde inkvissen
Mero empanado: gepaneerde tandbaars
Calamares: gefrituurde pijlinktvissen
Chocos fritos: gefrituurde kleine inktvissen
Puntillitas/chopitos: allerkleinste soort pijlinktvissen
Gambas al ajillo: grote garnalen in knoflook saus
Pulpo a la Gallega: inktvis bereidt zoals in Galicië
Atún a la plancha: gegrilde tonijnfilet
Pez espada a la plancha: gegrilde zwaardvisfilet

Carnes: vleesgerechten
Pechuga de pollo a la plancha: gegrilde kippeborstfilet
Pincho de pollo: kip aan spies
Alitas de pollo: kippenvleugels
Pechuga de pollo empanada: gepaneerde kippenborstfilet
Croquetas caseras pollo: gefritureerde (zelfgemaakte) kip balletjes
Croquetas caseras jamón: gefritureerde (zelfgmaakte) ham balletjes
San Jacobo casero: gepaneerde kipfilet met kaas en ham
Churrasco ibérico: gegrild stuk varkensvlees
Solomillo al roquefort: varkens, kalfs of runderhaas met roquefort saus
Solomillo al whisky: varkens, kalfs of runderhaas met whisky saus
Solomillo ibérico (con jamón): varkens, kalfs of runderhaas met serrano ham
Hamburguesa casera: zelfgemaakte hamburger
Serranito de pollo: kippebroodje geserveerd patat patat of chips
Serranito de lomo: varkenvlees op brood geserveerd met patat of chips

Verduras: groentegerechten
Champiñon al ajillo:
Champiñon a la plancha:
Patatas bravas: gefrituurde aardappelen in pikante tomatensaus

Montaditos: kleine warme broodjes
Gambas con ali-oli: garnalen met knoflook saus
Jamón serrano:serrano ham
Lomo:ossehaas of varkensvlees
Pollo: kip
Lomo/pollo con jamón: varkensvlees of ossehaas/ kip met serrano ham
Lomo/pollo con roquefort: varkensvlees of ossehaas/kip met roquefort kaas
Melva con pimiento morrón:soort tonijn filets met paprika
Caballa con pimiento morrón:makreel met paprika
Melva/caballa con tomate: soort tonijn filets/makreel met tomaat
Chorizo dulce o picante: broodje chorizo worst, zoet of pikant




Tapas tour tips:

Deze barren hebben beide uitzicht op de kathedraal in hartje Sevilla. We hebben het dan over de klassiekers, Bodega las Columnas, cerveceria Giralda (Calle Mateos Gago) en over Casablanca (Avenida de la Constitución).

Bodega las Columnas is zeer geschrikt om van start te gaan met de eerste biertjes met een paar gewone tapas. Bij Casablanca zijn ze exclusiever en heb je behalve koude biertjes ook goede Spaanse wijnen. Cervecería Giralda heeft een goede kwaliteit en een perfecte lokatie.

Las Columnas

Tapas bij Casablanca

Andere aanraders zijn:
Bodega Dos de Mayo
Plaza de la Gavidia, 6 (centrum)
Is comfortabel en gezellig. Andalusische tapas tegen een eerlijke prijs.

Restaurant Azcona
Calle Gaspar Calderas, 11 Sevilla (in de buitenwijk Bellavista)
Voor een zakendiner of gezellig met je partner. Originele tapas!
Zie deze: Tacos de atún




Cola de toro



Timbal de arroz


1 opmerking: